Salmonella bakter on üks peamisi loomadelt inimestele kanduv haigustekitaja

Kevin Volter
Copy
Salmonellat tuvastati peamiselt kanalihas ja sellest valmistatud toodetes.
Salmonellat tuvastati peamiselt kanalihas ja sellest valmistatud toodetes. Foto: Sille Annuk

Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) 2022. aasta zoonooside ehk otseselt või kaudselt loomade ja inimeste vahel edasikanduvate haiguste seire tulemused näitavad, et kõige sagedasemad inimestel diagnoositud zoonoosid olid salmonelloos ja kampülbakterenteriit, sealjuures tuvastati salmonella bakter peamiselt kanaliha ja kanalihatoodetest.

PTA toiduosakonna peaspetsialisti Brita Smitti sõnul võeti eelmisel aastal hulgaliselt proove nii toidust kui ka loomadelt. "2022. aasta jooksul võeti proove haigustekitajate määramiseks nii kodulindudelt, põllumajandusloomadelt kui ka toidust ja söödast. Tulemused näitasid, et toidust võetud mittenõuetekohaste salmonella proovide osakaal on veidikene tõusnud, kampülobakterit tuvastati vaid kahes proovis, Listeria monocytogenes‘i positiivsete proovide osakaal võrreldes aastaga 2021 on langenud," rääkis Smitt.

Põllumajandusloomadelt ja -lindudelt võetud positiivsete proovide osakaal on vähenenud. Kui 2021. aastal tuvastati salmonelloosi tekitaja 2,7 protsendil uuritud karjades, siis 2022. aastaks oli see langenud 2 protsendi peale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles