Üledoosisurmade arv teeb hirmuäratavat tõusu

Kevin Volter
Copy
Kokaiini muutumatuna püsiv hind on selle aine teinud kättesaadavaks pea kõigile ühiskonnakihtidele.
Kokaiini muutumatuna püsiv hind on selle aine teinud kättesaadavaks pea kõigile ühiskonnakihtidele. Foto: Pixabay

Uimastite üledoosist põhjustatud surmajuhtude arv on alates 2022. aastast võrreldes sellele eelnevate aastatega hüppeliselt kasvanud. Kui 2020. aastal registreeriti surmajuhte vaid 31, siis mullu oli nende hulk 158 protsendi võrra suurem – 80. Käesoleva aasta esimese kaheksa kuuga on Eestis üledoosi tõttu elu kaotanud juba 84 inimest.

Tervise arengu instituudi (TAI) andmete järgi on Lääne-Virumaal perioodil 2020–2023 olnud neli uimastite üledoosist põhjustatud surma. Liigmanustamise tõttu on hukkunud kaks meest ja kaks naist vanuses 22–38 eluaastat. Tänavu ei ole Lääne-Virumaal politseile teadaolevalt ühtegi narkosurma olnud.

TAI avalike suhete juht Pille Kalda tõi esile, et sumajuhtumeid põhjustanud ainete seas oli eutülooni, metadooni, kodeiini, tramadooli, diasepaami, pregabaliini, GHB-d, amfetamiini ja 2-fluorodeskloroketamiini. "Enamiku juhtude puhul oli tegemist mitme aine segatarvitamisega," ütles Kalda. Sel aastal on Eestis surnud 63 meest ja 21 naist, kelle keskmine vanus oli 37,5 aastat, sealhulgas kuue inimese vanus jäi vahemikku 17–22 eluaastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles