Eestlane viskab igal aastal ära veerandsada kilo toitu

Copy
Iga kolmas kotitäis toitu läheb raisku.
Iga kolmas kotitäis toitu läheb raisku. Foto: Marko Saarm

Täna tähistatakse rahvusvahelist toiduraiskamise vähendamisele pühendatud päeva. Uuringu andmetel tekib Eestis aastas ligikaudu 167 000 tonni toidujäätmeid. Ehkki levinud on arvamus, et kauplused, koolid ja restoranid on suurimad raiskajad, läheb tegelikult kõige rohkem toitu raisku kodumajapidamistes. Kõige vähem aga tootmisel ehk toidutööstuses. 

Eesti kodudes visatakse igal aastal ühe inimese kohta ära keskmiselt 25 kg toitu. Iga kolmas kotitäis toitu, mille Eesti inimesed kauplustest koju viivad, leiab tee prügikasti. 

Uuringu järgi läheb enim toitu raisku lastega peredes ning põhjuseid on erinevaid. Näiteks kipuvad laste maitseeelistused sagedasti muutuma, mistõttu ühel päeval meelsalt söödav toit ei pruugi järgmisel päeval enam meeldida. Sageli visatakse aga ära liiga usinalt varutud soodushinnaga kaupa, sest see jõuab enne tarbimist halvaks minna. 

Tagasi üles