Europarlament soovib tugevdada ajakirjandussektori elujõulisust

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Valik Eestis ilmuvaid ajalehti.
Valik Eestis ilmuvaid ajalehti. Foto: Konstantin Sednev

Parlamendi hinnangul tuleks Euroopa meediavabaduse määrusega kohustada liikmesriike tagama meedia mitmekesisust ning kaitsma ajakirjanikke nii valitsusasutuste, poliitikute, ärimaailma kui ka eraisikute sekkumise eest. Parlament võttis oma seisukoha vastu 448 poolt- ja 102 vastuhäälega, erapooletuid oli 75.

Parlament tahab keelata igasuguse sekkumise meediaväljaannete toimetuslikesse otsustesse ning kaitsta ajakirjanikke välise survestamise eest, näiteks allikate avalikustamise nõuete, töövahendite läbiotsimise või nuhkvara abil ajakirjanike järel luuramise eest. Nuhkvara kasutamine oleks mõeldav ainult viimase abinõuna, kui see on vajalik raske kuriteo, näiteks terrorismi või inimkaubanduse uurimiseks ja selleks on korralduse andnud sõltumatu õigusasutus.

"Ajakirjandusvabadus on kogu maailmas, sealhulgas Euroopas, üha enam surve all. See on suur oht ning me ei tohi seda ignoreerida. Ajakirjandus ei ole tavaline äri. Sellel on küll majanduslik mõõde, ent see toetab ühiskonnas olulisel määral haridust, kultuurilist arengut ja kaasamist. See aitab tagada inimeste põhiõigusi, sealhulgas väljendusvabadust ja õigust teabele. Uus määrus peab aitama kaitsta nii Euroopa meediamaastiku mitmekesisust kui ka ajakirjanike vabadust. See on meie demokraatia jaoks vältimatult vajalik," rääkis raportöör Sabine Verheyen enne hääletust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles