Kartulikuningas saagi üle ei nurise

Merly Raudla
Copy
Ettevõtjad ja vennad Kulle (vasakul) ning Gustav Põldmaa Simuna Remox OÜ kartulihoidlas.
Ettevõtjad ja vennad Kulle (vasakul) ning Gustav Põldmaa Simuna Remox OÜ kartulihoidlas. Foto: Marianne Loorents

Pikk külm kevad ning suve liigkuiv algus ja vihmane teine pool ei kuulu just põllumeeste edu valemisse. Meie maakonna suurim kartulikasvataja aga saagi üle ei kurda. Kartulipõllu ühe hektari saagikus oli Simuna Remoxis 40 tonni. Väiksemaid pabalaid jäi 20 tonni jagu hektarile maha, kuna kartulihoidla pole kummist ning salved on ilusaid mugulaid täis.

Simunas tegutsevad ettevõtjaist vennad Gustav ja Kulle Põldmaa on tänavuse kartulisaagi üle rõõmsad. Sel hooajal kasvas kartuleid tervelt 120 hektaril. Gustav Põldmaa sõnul olid kümmekonnast sordist seekord saagikaimad "Dior" ja "Colomba". "Ajaga peab kaasas käima," vastas ta küsimusele, miks Simuna Remox seekord palju uusi sorte maha pani. Klientide hulgas palavalt armastatud "Red Lady", "Lilly", "Milva" ja "Laura" on alles. Samuti kiidab Gustav Põldmaa sorte "Lea" ning "Sunshine". "Tegelikult on kõik sordid head, võta järjest," ütles mees mitmesuguseid kartulisorte nimetades ja naeris. Sel hooajal läksid maha veel "Elfe" ja "Alouette". Ettevõte võttis katsetamiseks mitu uut sorti ja valib nüüd parimad välja. Juba on teada, et näiteks "Afra" läheb sortimendist välja. "Mida turg nõuab, see jääb," lisas kartulikuningas.

"Colombat" nimetas Gustav Põldmaa lausa dieetkartuliks. Ümarad või ovaalsed kollased mugulad sobivad tema sõnul väga hästi pudru tegemiseks, aga sort on mitmekülgne ja sobib ka keetmiseks ja salati sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles