Mida ette võtta, kui täitõbi ründab?

Kärt Devaney
Copy
Peatäi on lame seesamiseemnesuurune verd imev parasiit, kellel on kolm paari jalgu.
Peatäi on lame seesamiseemnesuurune verd imev parasiit, kellel on kolm paari jalgu. Foto: San Martin Gilles

Pelgalt mõttest peatäidele hakkab juuste all kihelema. Aga nagu selgub, on probleem palju levinum, kui oskaks arvata. Õnneks on peatäide vastu igat masti abi.

Terviseameti kodulehel seisab, et täitõbi, teise nimega pedikuloos, on viimastel aastatel nii laste- kui ka hoolekandeasutustes järjest levinum probleem. Pedikuloosi haigusjuhte aastast 2004 ei registreerita, mistõttu puudub haigestumisest täpsem ülevaade. Arusaam, et täid tekivad mustusest, on ekslik. Nakkuse võib saada igaüks, sõltumata soost, vanusest ja sotsiaalsest kuuluvusest. Samuti ei levita täisid koduloomad, peatäidega nakatutakse enamasti otsesel pea-pea-kontaktil täitõvehaigega. Sagedamini esineb täitõbe 3–11-aastastel lasteaia- ja koolilastel, eriti tüdrukutel, kes nakatuvad otseses kokkupuutes teiste laste juustega või kammide, rätikute, patsikummide ning mütside vahendusel.

Terviseamet annab ka teada, et järjepideva selgitustöö tulemusena on saavutatud olukord, kus pedikuloosi haigusjuhtumitest teavitavad valehäbita nii lastevanemad kui ka koolide ja lasteaedade personal. See on nakkuse piiramise seisukohast väga oluline, kuna ainult nii jõuab õigel ajal kontrollida teisi lapsi, leidmaks kontaktseid ja piiramaks nakatumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles