Viimane aeg end peole kirja panna

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Laulupidu
Laulupidu Foto: Tairo Lutter

Kuni 15. oktoobrini saavad kollektiivid end kirja panna 2025. aasta XXVIII laulu- ja XXI tantsupeole ning rahvamuusikapeole.

Peol osalemisest on korraldajatele teada andnud juba rohkem kui 1700 kollektiivi. 

Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse juhataja Margus Toomla sõnul on nii laulu- kui ka tantsupeole registreerunud üle 800 kollektiivi ning rahvamuusikapeole ligi 100 kollektiivi. Toomla soovitab registreerimist mitte viimasele minutile jätta, et juhul kui peaks tekkima küsimusi, oleks võimalik neile rahulikult vastused leida.

XXVIII laulupeo kunstilise juhi Heli Jürgensoni sõnul olid üldlaulupeo kava koostamise aluseks kolm olulist märksõna: murded, murdumine ja aeg. Repertuaar on üles ehitatud selliselt, et kõik murdepiirkonnad oleksid esindatud. Teise päeva kavas olevad laulud räägivad laulmise jõust ja väest. 

XXI tantsupeo pealavastaja Helena-Mariana Reimann ütles, et lähtuvalt peo lavastuslikust kontseptsioonist on sel korral suurimaks uudiseks varasemast erinev lähenemine rühmaliikide jaotusele. Eesti on jagatud erinevateks piirkondadeks ja tantsijate peole kandideerimine käib seekord piirkonna põhjal. "Loodame, et selline muudatus tugevdab kogukonna ühtekuuluvustunnet. See on samuti hea võimalus välja tuua paikkondlikke erisusi nii tantsus, muusikas kui ka rahvarõiva eripäras," rääkis pealavastaja. 

Rahvamuusikapeo üldjuht Helin Pihlap innustab peole registreeruma nii ansambleid kui ka üksikuid pillimehi, sest 2025. aastal toimuval rahvamuusikapeol on palju uut ja põnevat: esineb kaheksa pilliliiki, nende hulgas esimest korda eraldi liigina ka mandoliinid, karmoškad ja Hiiu kandled. "Esimest korda on kavas ka ühine algus- ja lõpunumber, mis ühendavad peolisi ning pakuvad ka publikule võimaluse kaasa lüüa," kõneles üldjuht järgmise rahvamuusikapeo plaanidest.

Registeerumine lõpeb 15. oktoobri südaööl. Lisainfot registreerumise kohta saab laulupeo veebilehelt.

XXVIII laulu- ja XXI tantsupidu toimub 3.– 6. juulil 2025 Tallinnas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles