Kungla lasteaia õpetajad käisid töövarjuks Oslos

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Kungla lasteaia õpetajad käisid Oslos kolleegide tööga tutvumas.
Kungla lasteaia õpetajad käisid Oslos kolleegide tööga tutvumas. Foto: Erakogu

Rakvere Kungla lasteaia viis õpetajat ja õppealajuhataja said tänu Erasmus+ rahastusele käia töövarjuks Norras Oslo suuruselt teises lasteaias Kvaernendalenis. Töövarjutamine toimus 6. ja 7. septembril. Lisaks lasteaiatööle pöörati tähelepanu norrakate keskkonnateadlikkusele, mis teatavasti on palju kõrgem kui Euroopa riikides keskmiselt.

Kvaernendaleni lasteaias käib üle 300 lapse vanuses üks kuni kuus aastat. Koolikohustus algab Norras kuueaastaselt. Sellest tulenebki suurim erinevus Eesti lasteaia ja sealse lasteaia vahel: seal ei pea õpetama lastele lugemise ega kirjutamise eeloskusi, neid hakatakse õppima alles koolis ehk siis kuueaastaselt.

Norras käinud Kungla lasteaia õppealajuhataja Terje Makarova rääkis, et üheks suureks erinevuseks võrreldes Eesti alushariduse süsteemiga on erinevus mõtteviisis – kõik lapsed on meie lapsed, see tähendab, et lapsed ei ole kogu päeva jooksul n-ö kinnitatud oma rühma õpetajate külge, vaid lastega tegelevad mingi osa päevast (hommikuti, õhtuti) kõik kuuerühmalise grupi töötajad graafiku alusel. "Ühele rühmale – 23, 24 last – on ette nähtud kaks õpetajat ja kaks assistenti. Tänu sellele harjuvad lapsed varakult väga erinevate inimestega suhtlema ja ei ole tulevikus nii kinnised ja kartlikud," kõneles Makarova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles