Rakveres levib tülikas võõrliik mustpeanälkjas (1)

Merly Raudla
Copy
Mustpeanälkjas (Krynickillus melanociphalus).
Mustpeanälkjas (Krynickillus melanociphalus). Foto: Erakogu

Taimedega kauplemise hoogustumise tõttu on Eestisse jõudnud võõrliike, kes ohustavad kohalikke taimi ja on aedades tülikad kahjurid. Viimastel aastatel on end aedadesse sisse seadnud mustpeanälkjas.

Rakvere linnavalitsuse keskkonnaspetsialisti Kerli Kõue sõnul on ka Rakveres tuvastatud mustpeanälkjaid. "Hetkel on neid suures koguses leitud maastikukaitsealuse tammiku ääres Õie tänaval ning Vallimäe vabaõhukeskuse piirkonnas, kuid keskkonnaameti teokaardil on Rakveres märgitud leiukohtadeks ka Karja tänava piirkond," rääkis Kõue.

Keskkonnaspetsialisti sõnul toovad inimesed võõrnälkjad enamasti oma aedadesse potimulla või taime ümber oleva mullapalliga, kus võivad peituda nii täiskasvanud isendid kui ka munad. Piisab ainult kahest isendist või munakogumist, et liik saaks aias paljunema hakata. "Nälkjate arvukusele aitavad kaasa ka niiske ja soe kevad-suvi ning pehmed talved," selgitas Kõue. Puukoolidest ja kaubanduskeskustest ostetud taimi oleks hea enne aeda istutamist hoida karantiinis, nõnda on võimalik veenduda, et aeda ei satu soovimatuid külalisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles