Linnakodaniku muuseumis tutvustatakse laupäeval Eesti perekonnanimede põnevat ajalugu

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Fred Puss.
Fred Puss. Foto: Annika Lepp

Ajaloohuvilised on laupäeval kell 11 oodatud Rakvere linnakodaniku majamuuseumisse kuulama Fred Pussi loengut Eesti perekonnanimedest.

Tartu Ülikooli doktorant ja Eesti Isikuloo Keskuse juht Fred Puss tutvustab kuulajatele, kuidas eestlased on endale perekonnanimed saanud. Juttu tuleb perekonnanimede kasutuselevõtust kogu maailmas ja Eestis, pilk heidetakse ka Virumaal levinud nimedele.

Fred Puss on öelnud, et perekonnanimed on muutunud rohkem, kui adutakse ning harjunud ollakse ja stabiilsuse saavutasid need alles 80 aastat tagasi. 

Fred Puss räägib lähemalt ka perekonnanimede tähenduse eripäradest. Eestis 1820.–1830. aastail toimunud perekonnanimede üldise paneku käigus peab nimede tähenduse selgitamisel arvesse võtma nii piirkondlikke kui ja kohaajaloolisi eripärasid. Nimede valik on mõjutatud nimede panijatest - Põhja-Eestis tuleb tähendusi otsida rohkem saksa, Lõuna-Eestis eesti keelest ja murdekeelest. Eesti perekonnanimede puhul paelubki Fred Pussi nende unikaalsus, mis tuleneb nii keelest kui ka nimepanekul kasutatud fantaasiast.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles