Vaade: ka leilimõnud maksavad (1)

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Andres Tohver.
Andres Tohver. Foto: Ain Liiva

Avalike saunade kurb saatus ei ole saladus kellegi jaoks. Tapa linnas kadus see juba aastate eest. Hoolimata erastamisest pidi linn sauna doteerima. Ja hoolimata dotatsioonist jäid hoone korrashoid ja haldamine soiku, käive langes miinuse poolele. Tapa linnasaun lõpetas pankrotiga. 2016. aastal selle hoone lammutati.

Kadrinas on saunal aidanud säilida ajakirjanik Rein Siku ja ta mõttekaaslaste visa võitlus. Sikk ise saunatab seal ja nii on tal hea ülevaade kõigest, mis Kadrina sauna kas otseselt või kaudselt puudutab. Arvata võib, et vähemalt lähiaastatel see saun ära ei kao. Visa võitlus Kadrina sauna säilimise eest on andnud Eestile saunaaasta, Sikku ennast teatakse nüüd kui saunaministrit.

Kuid avalike saunade olelusvõitlus ei puuduta üksnes Lääne-Virumaad. Ajaleht Sakala kirjutab, et Viljandi linnasauna aastane kulu on 57 140 eurot, tulu saadakse kõigest 22 926 eurot. Kahjumi ehk 34 214 eurot peab kinni maksma Viljandi linn. Linna otsusega lõpetab enam kui 60 aastat tegutsenud saun uuest aastast tegevuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles