Ambitsioonikas projekt: Võsu ja Käsmu vahele soovitakse rajada elamupiirkonda

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Plaanitav asum ei kopeeriks kümme korda tihedama asustusega Käsmut, selgitab arhitekt Jaan Tiidemann. Rannajoon kulgeb teisel pool Võsu–Käsmu maanteed ning kruntide ja tee vahel hakkaks olema taastatud puisniit.
Plaanitav asum ei kopeeriks kümme korda tihedama asustusega Käsmut, selgitab arhitekt Jaan Tiidemann. Rannajoon kulgeb teisel pool Võsu–Käsmu maanteed ning kruntide ja tee vahel hakkaks olema taastatud puisniit. Foto: Mart Rauba

Valminud on uusarendusprojekt Võsu ja Käsmu vahele elamupiirkonna rajamiseks. Ametlikku käiku pole projekt veel saanud. Eraldi kohtumistel keskkonnaameti ja Haljala valla esindajatega on mõte pälvinud väga erinevat vastukaja.

Projekt hõlmab kokku veidi enam kui 15 hektarit kahes Kalaoja nime kandvas katastriüksuses Käsmu külas ning Kalaoja- ja Tuulise-nimelises katastriüksuses Eru külas. 12 elamukrunti loodaks Eru küla üksustele, kus praegu laiub lage väli, ent kus 1960. aastate teisest poolest asusid kolhoosipõllud. Ka Lahepõhjaks nimetatud ala põhjapoolsel äärel voolab kandile nime andnud Kalaoja ehk Käsmu oja, mis algab Käsmu järvest ja suubub Käsmu lahte. Käsmu-poolsesse serva tuleks projekti järgi uue asumi kogukonnahoone koos külaplatsiga.

Projekt on küpsenud juba üle aasta Ninja Stuudio OÜ arhitektuuribüroos, mida juhib Jaan Tiidemann, kes on Lahemaale projekteerinud paaril korral varemgi, ent siis on olnud tegu üksikute hoonetega, nüüd aga on juttu tervest elamupiirkonnast. Eesti kunstiakadeemias mitut kursust õpetava mehe looming on põimunud teadusliku uurimistööga ning kõnealune projekt on just selle poolest üks tema mahukamaid ettevõtmisi. Valmimas on ka tema doktoritöö «Ruumistruktuuri kujunemisest Lahemaa rahvuspargi näitel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles