Viru-Nigula vald saab tuulepargi taluvustasu

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Keskkonnaamet hakkas tasu koguma enam kui 30 meetri kõrguste tuulikute eest, mis saavad kasutusloa pärast 1. juulit 2023.
Keskkonnaamet hakkas tasu koguma enam kui 30 meetri kõrguste tuulikute eest, mis saavad kasutusloa pärast 1. juulit 2023. Foto: Cssc Haizhuang

Selle aasta juulist jõustus tuulikutasu, mis hakkab tooma uute tuulikute läheduses elavatele inimestele ja kohalikele omavalitsustele lisatulu tuulikute põhjustatud keskkonnahäiringu eest. Tänavu saavad tuulikutasu Viru-Nigula, Lüganuse, Saarde ja Põhja-Pärnumaa vald.

Keskkonnaamet hakkas tasu koguma enam kui 30 meetri kõrguste tuulikute eest, mis saavad kasutusloa pärast 1. juulit 2023. Kui tuulik alustab tööd, sõltub tasu suurus eelmise kvartali elektri börsihinnast ja tuulegeneraatori toodetud elektrienergia mahust. Ehitusjärgus makstakse tuulikute eest kümnendik kehtivast tuulikutasust.

Ameti infosüsteemis on esitatud teatised seitsmele tuulepargile: Sopi, Tootsi, Purtse, Saarde, Aseri, Aidu (2). 84 tuuliku nimivõimsus on kokku 417,19 megavatti (MW). Kõigile seitsmele tuulepargile on esitatud ka deklaratsioonid. "Kuna need seitse tuuleparki on ehitusjärgus, erineva tuulikute arvu ja nimivõimsusega, lisaks ei tooda veel elektrit, siis on esimesed kohalike omavalitsuste eelarvesse laekuvad keskkonnahäiringu tasu summad suhteliselt väikesed, jäädes alla 10 000 eurot ühe omavalitsuse kohta kvartalis," selgitas keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra. Suurim hüvitis laekub Põhja-Pärnumaa valda ning on 9000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles