Nädala kaja: keerulises olukorras väärikaks

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Marianne Loorents

Kuulasin lõppeval nädalal president Kersti Kaljulaidi rääkimas sõnavabadusest, vabast sõnast ja inimese vastutusest sealjuures. President on tark naine ning olen mitmes mõttes temaga sama meelt, püüdes järgida põhimõtet, et ka keerulises olukorras on kõige tähtsam jääda väärikaks.

Sõnavabadusega on väga kerge üle piiri minna ja mitte mõelda sellele, et iga sõna taga seisab mõte, mõtte taga soov või tegu. Pealtnäha arukad ja haritud inimesed unustavad end veebikommentaariumides, riigikogu saalis või kohvilauas ning langevad madalasse ärapanemisse. Kersti Kaljulaidi sõnul on olukorras, kus sõnad enam ei loe, ainus relv jääda viisakaks ja väärikaks – kõrgemaks neist, kes püüavad ära panna. Isegi kui ebaõiglus on ilmne ning lihtne oleks sukelduda vaidlusse.

Sama kehtib ka tegudes. Sel nädalal sai leheveergudelt lugeda ääretult inetust teost, kuidas ettevõtja Rando Hallik oma Rakveres Vilde tänaval asunud Pätsi pitsakohviku töötajad lihtsalt üle lasi. Pätsi kohvik on olnud linlaste seas aastaid armastatud, see oli ka kohvik, kuhu läksid bussiga reisijad, et aega parajaks teha ja enne bussi peale minekut tass kohvi juua ja mõnus kõhutäis süüa. Nüüd on aga mälestustel plekk peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles