Asendusõpetajate programm laieneb visalt ka ida suunas

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Asendusõpetaja programmi kaudu on matemaatikatunde andnud Tõnis Filippov.
Asendusõpetaja programmi kaudu on matemaatikatunde andnud Tõnis Filippov. Foto: Erakogu

Kui viie aasta eest jäi asendusõpetajate programm (ASÕP) paljuski Tartu- ja Harjumaa keskseks, siis nüüdseks leidub asendajaid ka Lääne- ja Ida-Virumaal. ASÕP aitab koolijuhtidel üsna tublisti ära hoida korraldusega seotud peavalu, kuid lõpuks seab piirid ette ka haridusasutuse eelarve.

Suurema osa oma professionaalsest karjäärist personalitööga tegelenud Alli Pertelile jäi töökuulutus asendusõpetaja otsimise kohta silma sotsiaalmeediast 2021. aastal. Aasta varem oma ettevõtte käivitanud Pertel avastas, et hoolika planeerimise korral saaks ta ka asendusõpetaja olla. "Lugesin esitatud nõudeid ja tundus, et see on midagi täpselt mulle. Vajalikud teadmised ja oskused olid mul õpetajatööks olemas," rääkis ta.

Pertel alustas asendusõpetajana tööd Jõhvi põhikoolis. Nimelt oli ta nõus astuma väikeklassi ette, kus olid koos seitse 2.–4. klassi last. Esimene asendus kestis nädal aega ja Perteli sõnul oli tegemist hästi keerulise algusega. Järgneval kuul kutsuti naine asendajaks juba kaheks nädalaks ja seejärel nädalaks Mäetaguse põhikooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles