Viru juurtega neidude tantsufilm tõstab teadlikkust sotsiaalärevusest

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kaader filmist "See, mida me ei näe".
Kaader filmist "See, mida me ei näe". Foto: Getter Johanna Kerm

Tallinna tehnikaülikooli üliõpilased tegid tantsufilmi sotsiaalärevusest. Filmi "See, mida me ei näe" režissöör ja peategelase osatäitja on Lääne-Virumaalt pärit aktiivsed neiud Getter Johanna Kerm ja Katariina Pops, kes juba koolipõlves tegelesid etluse ja teatriga.

Neiud rääkisid, et vaimse tervise kuu raames pööravad tehnikaülikooli tudengid tähelepanu ärevusele, tuues avalikkuse ette eelmisel aastal valminud lühifilmi "See, mida me ei näe". Väike-Maarjast pärit Katariina Pops juhtis kogu filmiprojekti ning täitis ka peategelase rolli, Rakverest pärit Getter Johanna Kerm oli filmi režissöör.

Film "See, mida me ei näe" räägib loo tüdrukust nimega Alice, kes pealinna õppima asudes veedab suurema osa päevast hirmude seltsis, millest lähedased ei oska aimatagi. "Ärevuse liike on palju, meie film räägib sotsiaalärevusest. Täpselt nii, nagu meie loo peategelane kannatab ärevuse all, on selliseid inimesi meie ümber tegelikult väga palju, me lihtsalt ei oska näha teise inimese sisse. Ärevusest avatult rääkimine ja teema esiletõstmine oli meie jaoks väga oluline," selgitas Getter Johanna Kerm.

Film on sündinud tegijate enda lugudest ja päriselulistest kogemustest. "Kui hakkasime TalTech T-Teatris otsima kõneainet loodava filmi jaoks, tuli välja, et juba meie väikeses seltskonnas päris mitu inimest on kogenud või kogevad igapäevaelus ärevust. See innustas meid looma filmi, mis jagaks lugu elust ärevusega, tuginedes tantsijate isiklikele kogemustele," kõneles Katariina Pops.

Ta rõhutas, et ärevus ei ole üldiselt väljapoole nähtav, vaid inimene kogeb seda enda sees ja peas, nemad aga otsustasid filmis ärevust metafooriliselt kehastada visuaalselt – tantsu kaudu. "Kaasasime loomisprotsessi tunnustatud koreograafi Kristjan Rohioja, kes aitas meil ärevuse tantsulisse liikumisse vormida. Tantsuga harmoonilise terviku loova filmimuusika kirjutas meie teatritrupi liige Annika Koppel, kes sidus oskuslikult ärevuse muusikasse," ütles Pops.

Getter Johanna Kerm nimetas, et filmi tegijatele on oluline, et see teos jõuaks võimalikult paljude inimesteni. "Olgugi et tänaseks on elu meid mõlemaid Katariinaga Tallinnasse toonud, soovime, et filmi sõnum jõuaks ka meie endi kodukoha noorteni ja väiksematesse paikadesse üle Eesti," rääkis ta.

TalTech Filmiklubi ja T-Teatri koostöös loodud tantsufilm valmis 2022. aastal ja jõudis avalikkuse ette möödunud kuul. Filmi eesmärk on tõsta teadlikkust sotsiaalärevusest ja ärevusest üldiselt ning julgustada inimesi oma kogemustest avatumalt rääkima. Eestikeelne tantsufilm kestusega 30 minutit on saadaval inglis- ja hispaaniakeelsete subtiitritega ja sobib vaatamiseks alates 10. eluaastast. 

Ärevuseteemaline tantsufilm on YouTube‘is kättesaadav kõikidele noortele ja täiskasvanutele. Vaata filmi SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles