Läänemere olukord paranemise märke ei näita

Kevin Volter
Copy
Hallhülge arvukus Läänemeres küll kasvab, ent viigerhüljeste arvukus väheneb.
Hallhülge arvukus Läänemeres küll kasvab, ent viigerhüljeste arvukus väheneb. Foto: Pärnu Postimees

Läänemere merekeskkonna kaitse komisjoni avaldatud Läänemere seisundihinnangu aruande kohaselt pole mere seisund viimase kuue aasta jooksul paranenud. Rannikukaladest on heas seisundis vaid merilest, Liivi ja Botnia lahe räim ning Botnia lahe rääbis.

Kuigi Läänemere kaitsele pööratakse aasta-aastalt rohkem tähelepanu ning rahvusvahelised nõuded mere seisundi hoidmiseks karmistuvad, ei ole see veel oodatud muutusi toonud. Kindlasti on üheks põhjuseks asjaolu, et Läänemeres võtavadki muutused aastakümneid aega, kuid määrav on siiski inimtegevuse jätkuv mõju merekeskkonnale.

Seisundi hindamisel vaadati mere elupaikade, kalavarude, veelindude ja mereimetajate olukorda. Samuti mõõdeti eutrofeerumist, ohtlike ainete sisaldust, mereprügi levikut, kalapüügi mahte ning elupaikade kahjustuste ulatust meres. Mõnede elupaikade puhul näitavad hinnangud halba seisundit kogu Läänemeres, eriti Läänemere avaosas, kus on kasvanud hapnikupuudus. Kalastiku rannikuliikide seisund on varasemast halvem, samuti ei ole paranenud mere ainsa vaalalise pringli seisund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles