Kolumn: kurgi mõtlemine

, ettevõtja
Copy
Raul Orav.
Raul Orav. Foto: Erakogu

Kirjutan kurkidest, õigemini ülesande lahendamisest. Olekust, mis tekib lahendamise käigus või on vajalik lahenduse leidmiseks. Olekust, mida on vaja oma vaimse templi ehitamisel. Ülesandest lähemalt. Kurgikasvatajal on 10 tonni kurke veesisaldusega 98 protsenti. Mõni aeg hiljem mõõdab kurgikasvataja niiskusesisaldust uuesti ja saab tulemuseks 96 protsenti. Kui palju kaaluvad kurgid nüüd?

Millises seisundis või olekus saab seda ülesannet lahendada? Ühes meeleseisundis. Selle seisundi olemasolu või olematust võiks tark inimene märgata, ja eelkõige peaks ta teadma, millal seda vaja on. Seejärel peaks ta oskama seda esile kutsuda.

Kui mina seda ülesannet esimest korda aastaid tagasi kuulsin, hakkasin hoogsalt arvutama. Pakkusin vale vastuse. Miks? Sest telefonikõnes sõbraga ei vaevunud ma vastust kontrollima, ei vaevunud hoogu maha võtma. Seda tuleb alati meeles pidada – kontrolli! Sellest piisaks, et paljud valed otsused, hinnangud ja eelarvamused jääksid elus olemata. Tahaks lahendust pakkuda, aga ülemäärane enesekindlus maksab kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles