Teadlased kaardistasid Mahu looduslikke pühapaiku

Merly Raudla
Copy
Kunda Pühakari.
Kunda Pühakari. Foto: Ahto Kaasik

Maist novembrini väldanud Hiite Maja sihtasutuse korraldatud uuringu tulemusel on Mahu ehk Viru-Nigula kihelkonnas teada 75 ajaloolist looduslikku pühapaika, millest 45 asukoht on maastikul kindlaks määratud.

Tööde käigus kaardistati esimest korda 28 pühapaika ning kümne varem kaardistatud pühapaiga piiride täpsustamiseks said teadlased uut teavet. Selgus, et 2018. ja 2019. aastal kaardistatud 13 paigast viis ei vastanud ajaloolise loodusliku pühapaiga tunnustele ja viie pühapaiga piire tuli täpsustada. Miila hiiemäe puhul leidis kinnitust, et kultuurimälestiste kaardil on see pühapaik märgitud hoopis teisele kinnistule.

Pühapaikade uuringute ajaloos esimest korda siirdusid teadlased seekord ka merele. Aasukalda priitahtliku päästekomando abil vaadati üle Kunda lahes asuv Pühakari. Lisaks looduslikele pühapaikadele avastasid teadlased välitööde käigus 16 lohukivi, mida pole seni muinsuskaitse alla võetud. Leitud kivide seas on Ojakülas asuv erakordselt ilmekas lohukivi, mille pealispinnale on süvistatud tihedalt üksteise kõrvale sadu lohukesi. Arvatavalt 1000–3000 aasta eest tehtud lohukeste algne tähendus ja otstarve pole teada, kuid mõningail juhtudel on nendega seotud pühakspidamise pärimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles