Saada sünnipäevatervitus kultuuriheerostele sajandite taha

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Friedrich Reinhold Kreutzwaldi monument Rakveres.
Friedrich Reinhold Kreutzwaldi monument Rakveres. Foto: Marianne Loorents

Kultuurihuvilised, nii noored kui ka vanad, on kutsutud välja mõtlema sünnipäevatervitusi Virumaa vägevatele – Faehlmannile ja Kreutzwaldile – kaks sajandit hiljem.

Tänavu möödub 225 aastat eesti rahvuseepose "Kalevipoeg" algataja Friedrich Robert Faehlmanni sünnist. Faehlmanni teosed panid aluse eesti kirjandusele euroopalikus mõttes. Ja 220 aastat täitub lauluisa ja Viru lauliku ning suurteose "Kalevipoeg" kirjutaja Friedrich Reinhold Kreutzwaldi sünnist.

Kahe suurmehe tööna valmis eesti rahvusliku kirjanduse nurgakivi – rahvuseepos "Kalevipoeg". Eeposes loodi müüt eestlaste muistsest õnnelikust vabaduspõlvest, jumalate ja kangelaste ajastust, mis sai ärkamisaja ideoloogia nurgakiviks.

Sünnipäevatervitust kutsuvad  meie lauluisadele Faehlmannile ja Kreutzwaldile – Virumaaga seotud eesti kultuuriloo suurkujudele, kes väärivad kaasajalgi tänutundega meeles pidamist – saatma Viru Instituut koos Lääne-Virumaa keskraamatukogu, Neeruti Seltsi ja Rakke Haridusseltsiga. 

Sünni(aasta)päevatervitused Faehlmannile ja Kreutzwaldile võivad olla kunstilised, kirjanduslikud või koguni muusikalised – joonistuse, luuletuse, enda kirjutatud loo, tänuavalduse või muus vormis.

Viru Instituut soovib, et neis tervitustes kõlaks suurmeeste osa ka tänapäeva Virumaa ning eesti kultuuri- ja kirjandusloos.

Töid – sünnipäevatervitusi – oodatakse 20. detsembrini. Neid võib esitada paberkandjal või elektrooniliselt (joonistused skannitult, muusikapalad lindistatult). Paremaid töid saab näha Viru Instituudi kodulehel virtuaalnäitusena 2024. aastal.

Tööle tuleb kanda autori nimi, kool ja klass, kontaktandmed. Paberkandjal tervitused saab tuua Lääne-Viru keskraamatukogu infolauda või saata sinna postiga märgusõna all "Viru vanne". Elektrooniliselt saab tööd saata aadressil marge@viruinstituut.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles