Vaade: hea uni laob päevaks tugeva vundamendi

Merly Raudla
Copy
Merly Raudla.
Merly Raudla. Foto: Ain Liiva

Kui perre sünnib laps, jälgivad usinad lapsevanemad väga täpselt, kui palju vastne ilmakodanik peaks magama või kui tihti sööma. Mida suuremaks põngerjas sirgub, seda vabamaks päevaplaan läheb. Kuni vanem on lapsega kodune, paneb ta hea meelega väikese inimese õhtul varakult magama, et nõnda endale mõned tunnid vaba aega võtta. Enamikul kodustel lapsevanematel on see ju ainus aeg päevast, mil veidi hinge tõmmata.

Väga kiiresti saabub aeg, mil mudilane võtab ette lasteaiatee ning vanem asub jälle täiskohaga tööle. Siis on päevaplaani korraldamine juba hoopis keerulisem ülesanne. Selle lühikese aja jooksul, mis jääb vanema töölt koju jõudmise ja lasteaialapse uneaja vahele, on tarvis teha väga palju. Mõne tunni sees tuleb valmistada õhtusöök, süüa, mängida lapsega, teha pesuprotseduurid ning vaadata ka mõnda saadet või lugeda raamatut. Ei saa ära unustada, et pere neljajalgsed vajavad nende mõne tunni jooksul samuti tegelemist, süüa ja jalutuskäiku.

Oktoobris toimunud veebiseminaril «Väikelaste ja laste uni» esinenud psühholoog ja unenõustaja Kene Vernik on öelnud, et kell 20 peaksid eelkooliealised lapsed juba magama. Kui oma lapsele parimat tahta ja selle nõuande järgi talitada, jääb koosolemisaeg tõesti väga üürikeseks. Usun, et vähesed vanemad suudavad oma põnnid kaheksast magama saada. Lühike ööuni tekitab lastel aga käitumishäireid päeval ja unehäireid öösel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles