Gallup Millist liiki puud võiksid kasvada Rakvere Kastani puiesteel?

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Kastani puiestee on kavas rekonstrueerida ja selle käigus uuendatakse haljastus täielikult.
Kastani puiestee on kavas rekonstrueerida ja selle käigus uuendatakse haljastus täielikult. Foto: Ain Liiva

Rakvere linn plaanib järgmisel aastal rekonstrueerida Kastani puiestee ja selle käigus tuleb sealsed viletsas seisus puud maha võtta. Vanade asemele on plaanis istutada uued puud, kuid mitte enam kastanid, mis tänava äärde hästi ei sobi.

Esialgu on välja pakutud kolm ideekavandit uute puude liikide kohta. Hääleta, milline neist meeldib sulle kõige rohkem.

Linnaaednik Kärt-Mari Paju kolm ideekavandit Kastani puiesteele

Tamm ja sanglepp. Tamm vajab noore puuna turvet ja kasvab siis paremini, kui tal mõni puu kõrval on. Sanglepp on võra kujult tammega sarnane puu, lisaks parandab lepp kasvupinnast ja on seetõttu tammele hea kaaslane. Õige istutustiheduse korral ei hakka kumbki puu teist lämmatama ja sangleppa ei pea hiljem välja raiuma. Tammel ja lepal pole sügisvärvust.

Punane tamm ja suureleheline pärn. Kõige suurejoonelisem ja värvilisem variant. Samas seisneb selle valiku probleem asjaolus, et punane tamm on alul väga kiire kasvuga ja puukoolid ei suuda tagada istiku kvaliteeti. Näiteks F. G. Adoffi tänavale istutatud punased tammed on kiduraks jäänud.

Sahhalini kirsipuu ja harilik valgepöök. Erineb traditsioonilisest valikust ja lisab särtsu, samuti looks see valik midagi, mille pärast inimesed tuleksid Rakverre. Kirss on piduehtes kevaditi ning mõlemad liigid toovad linnapilti kauneid värve sügisel. Kirsside eluiga on samas lühem kui teistel allee puudel, aga sellest polevat lugu, sest pöök täidab oma võraga tekkinud tühimikud ära. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles