Virumaa Teataja 98 Proua meenutab oma esimest töökohta Viru Sõnas pea 75 aastat tagasi

Merly Raudla
Copy
Silvia Allik meenutas, et ostis oma esimese palga eest halli mantliriide ning lasi sellest mantli õmmelda. Järgmise palga eest ostis pruuni siidiriide, millest valmis kleit.
Silvia Allik meenutas, et ostis oma esimese palga eest halli mantliriide ning lasi sellest mantli õmmelda. Järgmise palga eest ostis pruuni siidiriide, millest valmis kleit. Foto: Merly Raudla

Pea 75 aastat tagasi, 18. jaanuaril 1949. aastal, astus Lõuta küla tütarlaps Silvia Pitka Rakveres Laial tänaval oma esimese töökoha uksest sisse. See töökoht oli ajalehe Viru Sõna toimetus.

Masinkirja õppinud neiu sai enne tööle asumist proovitööks ajakirjanik Hugo Laastau artikli käsikirja masinal ümber lüüa. "Mul oli vaja kirjutada "leib", aga kirjutasin "leil". Üks viga oli sees," meenutas proua aastakümnetetagust seika. Sellegipoolest võeti Silvia tööle. Ta oli soovijatest ainus, kes oskas pimetehnikas tippida. See tähendab, et näpud käisid automaatselt ja silmad said paberit jälgida. Teised tööle soovijad toksisid klahve ühe näpuga.

Proua Silvia, kes nüüd kannab perekonnanime Allik, meenutas, et toona oli tööl korrektor Leida Sass. Töö käis nii, et naised lugesid ja kontrollisid kahekesi käsikirjad üle ja Silvia kirjutas need kirjutusmasinaga ümber. Tema sõnul olid käsikirjad vahel väga soditud. Ajakirjanikest olid proua sõnul ametis Hugo Laastau ja Harald Suislepp. Erinevatest käekirjadest läbi närimine ei olnud samuti kuigi lihtne ülesanne. "Mõnda asja käisin üle küsimas," tõdes Silvia naerdes ja lisas, et kõiki sõnu ei suutnudki ise välja nuputada. Töö oli proua sõnul aga huvitav ja meeldis talle väga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles