Nädala linnud: varblased

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Põldvarblased talvel.
Põldvarblased talvel. Foto: Peep Veedla

Varblased hoiduvad alati meie lähedusse. Olgu või aasta kõige pimedam ja porisem aeg. Iseenesest on ju täitsa mõnus mõelda, et on olemas linnuliik, kes meid vajab. Tegelikult isegi kaks liiki, sest meil elavad koduvarblased ja põldvarblased. Ja mõlemad on inimese kommensaalid. Sellise kohmaka nimetusega märgitakse kahe eri liiki kuuluva organismi kooselu, mis on kasulik ühele osalisele, olemata seejuures kahjulik teisele.

Aga nii see tõesti on juba väga ammu välja kujunenud, et varblased elavad vaid seal, kus inimesedki. Arvatakse, et algselt pärinevad varblased Aafrikast, kust nad hakkasid oma leviala laiendama igas suunas rohkem kui miljoni aasta eest. Aegade jooksul kujunes Lähis-Idas välja kodu- ning Hiinas põldvarblane. Koos inimesega vallutasid nad aga peaaegu kogu maakera.

Koduvarblasest ongi kujunenud kuldnoka kõrval üks arvukamaid maismaalinde, keda arvatakse elavat maakeral üle 500 miljoni. Eestis varblased küll kõige arvukamad pole: koduvarblaste pesitsevate paaride hulgaks hinnatakse 100 000 – 150 000, põldvarblaste puhul 100 000 – 200 000 paari. Metsvindiga võrreldes pole kogust nagu ollagi, aga arvestades nende pesitsemist vaid inimese läheduses, liiga vähe seda küll ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles