Eesti Pank hoiatab probleemsete laenude tõenäolise kasvamise eest

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Eesti Panga majad Tallinnas.
Eesti Panga majad Tallinnas. Foto: Tairo Lutter

Eesti Panga värske analüüsi kohaselt on probleemsete laenude tase Eestis praegu väga väike, kuid lähiajal hakkab nende maht tõenäoliselt veidi tõusma. Inimeste maksevõime puhul kujuneb määravaks, kui suureks muutub tööpuudus. Ettevõtete maksevõimele on aga suurim oht see, kui nende müügitulu hakkab pikema perioodi jooksul langema

Eesti Panga finantsstabiilsuse ülevaatest selgub, et ettevõtete ja majapidamiste probleemsete laenude tase on viimastel aastatel jõudsalt langenud. 2018. aasta alguses oli üle 60 päeva viivises 1,4 protsenti ettevõtete laenudest, tänavu septembris oli sama näitaja vaid 0,3 protsenti. Probleemsete eluasemelaenude tase oli 2018. aasta alguses 0,4 protsenti, samas kui tänavu septembris oli sama näitaja 0,1 protsenti.

Ettevaates on Eesti Panga hinnangul siiski põhjust eeldada probleemsete laenude mõningast kasvu, sest majanduse seis on olnud tavapärasest kehvem juba mõnda aega. Eesti majanduse kiiret taastumist pole põhjust oodata, sest peamiste kaubanduspartnerite majandusolukord on samuti kesine ja Eesti ettevõtete konkurentsivõime on vähenenud. Väikse avatud majandusena sõltub Eesti väga palju eksporditurgudest ja suutlikkusest seal konkurentsis püsida. Ka tööpuudus on hakanud kasvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles