Platvormide kaudu teenitud tulu kohta hakatakse MTA-le andmeid edastama

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Maksu- ja tolliamet
Maksu- ja tolliamet Foto: Eero Vabamägi

Veebiplatvormid hakkavad uuel aastal maksu- ja tolliametile (MTA) edastama teavet seal tegutsevate müüjate ja teenusepakkujate ning nende teenitud tulu kohta. Sinna alla kuuluvad näiteks AirBnB, Yaga, Autolevi, Stebby vahendusel massaažiteenuse osutajad.

MTA füüsiliste isikute tulude ja maksustamise teenusejuhi Annika Oja sõnul tuleb platvormihalduritel esimest korda MTA-le esitada teave 31. jaanuariks 2024. "Muudatuse eesmärk on anda meile võimalus inimeste poolt esitatud andemete tõhusamaks kontrollimiseks, aga eraisiku vaates muutub asi tulevikus lihtsamaks. Plaanime kogutud andmete põhjal hakata tuludeklaratsioone eeltäitma, nagu praegu teeme seda ametlikult saadud palga andmetega," rääkis Oja.

Inimese kohta rakendub aruandluskohustus hetkest, kui ta teeb vähemalt 30 tehingut ja/või saab asja müügi eest tasu üle 2000 euro.

Seadusemuudatuse seletuskirjas toodi esile, et 2019. aastal deklareeris Eestis AirBnB kaudu tulu 549 füüsilist isikut summas 1,5 miljonit eurot. Samas võis tuvastada, et tollal tegutses platvormil pea 3000 inimest ja potentsiaalne tulu võis küündida hoopis 8,1 miljoni euroni. See tähendab, et laekumata jäi üle 1,6 miljoni tulumaksu.

Arvestades platvormimajanduse kasvutendentse ja COVID-i perioodi, mil platvormitöö pakkus täiendavaid sissetulekuvõimalusi, ei saa välistada, et teenitud tulu ning sellest omakorda laekumata jäänud tulumaks on suurenenud, seisab seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles