Viru-Nigula rahvas ilmutas maapõuest leitu vastu suurt huvi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Arheoloog Martin Malve ladus huviliste nähes lauale kokku Viru-Nigulast leitud skeleti.
Arheoloog Martin Malve ladus huviliste nähes lauale kokku Viru-Nigulast leitud skeleti. Foto: Ain Liiva

17 päeva Viru-Nigula kiriku kõrval väldanud arheoloogilised avariikaevamised läksid kogukonnale nii korda, et kui luuarheoloog Martin Malve tuli neist kohalikku muuseumisse kokkuvõtet tegema, kogunes kuulajaid poolesaja ringis.

Tänavu uuendati Pada–Kunda maanteed ja oli teada, et kuna see läheb keset Viru-Nigula alevikku kiriku juures üle vana kalmistu, võivad tööde käigus nähtavale tulla ka keskajast pärit inimluud. Lisaks oli teada, et kalmistu all asub omakorda viikingiaegne asulakoht, ja seepärast kaasati arheoloogiline järelevalve teeehitusse kohe algusest peale.

​Luuarheoloog Martin Malve juhitud arheoloogide ja arheoloogiatudengite seltskond kaevas läbi 30-ruutmeetrise ala. Välja kaevati ja kaasa võeti 16 inimskeletti, mida nüüd Tartu ülikoolis analüüsitakse ja uuritakse. Osa neist jääb pärast toimingute tegemist ülikooli kogudesse, osa maetakse hiljem Viru-Nigula kalmistule. "Kaevamiseks oleks võinud rohkem aega olla," tõdes Martin Malve. "Me ei leidnud mitte ainult matuseid, vaid saime veel kord kinnitust, et samal kohal on asunud viikingiaegne (10.–11. sajand – toim) asula. Kalmistu on rajatud selle peale."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles