Sõnausele saab uusi rohesõnu esitada veel neli päeva

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Oktoobri keskel alguse saanud Sõnause uudissõnade korjel on tänaseks osalenud üle tuhande eestimaalase. Sõnameistrid on esitanud üle 2700 sõna, kõige enam on vasteid pakutud sõnadele kuivkäimla ja liginullenergiahoone. Viimane võimalus oma sõnad veebis teele panna on neljapäeval.

Sõnause projektijuhi Ede Tamkivi sõnul on tänaseks laekunud 2700 sõna meeldivalt suur saak. "Uute sõnade leiutamine pakub eesti keele kõnelejatele jätkuvalt põnevust ja võimalust panustada meie keele kestlikku arengusse. Eriti tore, et inimesed erinevatelt elualadelt esitavad sõnapakkumisi nähtuste kohta, millega nad puutuvad kokku oma igapäevases elus ja töös, kuid millele ei ole seni head suupärast vastet meie emakeeles."

Tamkivi sõnul on seni kõige enam elevust tekitanud sõna kuivkäimla, millele on pakutud üle 360 vaste, sealhulgas iga kümnes pakutu on "kuivla". Rohkelt on pakutud vasteid ka sõnadele liginullenergiahoone, süsinikujalajälg ja kasvuhooneefekt, mis kõik on saanud üle 200 vaste. Noorim sõnasepp on kaheaastane ja vanim 93 aastat vana, kõige agaram sõnameister on seni esitanud 104 sõna.

Sõnause hindamiskomisjoni liikme ja keskkonnaeksperdi Mariliis Kolgi hinnangul on esitatud palju tuumakaid ja tabavaid sõnu, millel on kindlasti potentsiaali jõuda inimeste sõnavarasse ja kõnepruuki. Kolk utsitab kõiki kooliõpilasi ja nende emakeeleõpetajaid, kes pole veel Sõnausest osa võtnud, seda tegema: "Pea nädal on jäänud veel sõnakorje lõpuni – sellest piisab, et koolitunnis korralik ajurünnak ette võtta ja head sõnad teele panna." Kõige enam uudissõnu esitanud klass saab auhinnaks kohtumise president Alar Karisega Kadrioru lossis.

Kolmandat korda toimuvale uudissõnade korjele saab sõnu esitada nii oma nime all kui ka soovi korral anonüümselt. Selleks tuleb täita sõnakorjevorm, mis on leitav Sõnause veebilehel sõnaus.ee. Noorte kaasamiseks on veebilehel ka eraldi vorm klassidele ja teistele kollektiividele, kes saavad ühiselt sõnu esitada.

Laekunud sõnade seast teeb keeleteadlastest komisjon esimese valiku, mis esitatakse 4.–7. detsembrini rahva lemmiku hääletusele Sõnause Facebooki lehel. Igaüks saab hääletada oma lemmiku poolt ja lõpuks valib taas komisjon keelereeglitele vastavad parimad sõnad. Need kuulutatakse välja 8. detsembril ehk tuntud keeleuuendaja Johannes Aaviku sünniaastapäeval Vabamus. Parimate sõnade esitajatest üksikisikud saavad kutse Vabamusse ja oma sõnaga pusa.

Konkursi ellukutsuja oli president Toomas Hendrik Ilves aastal 2010. Võidusõnaks oli siis taristu, mis on tänaseni laialdaselt kasutuses. Viimasest sõnakorjest 2020. aastal on käibele läinud sellised sõnad nagu kaugõpe, sähku, ruumer ja taibutalgud. 

Kõik tänavu sõnakonkursile esitatud uudissõnad lisatakse Sõnause sõnastikku, kus on juba ees 3866 sõna möödunud korrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles