Milliseid toitumisega seotud müüte sina usud?

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Mitmekesise valikuga toidulaud.
Mitmekesise valikuga toidulaud. Foto: Shutterstock

Sageli räägitakse tervislikust toidust, kuid tervise arengu instituudi (TAI) toitumisekspert Tagli Pitsi sõnul pole ükski toiduaine tervislik või mittetervislik iseenesest. Süüa võib kõike, kuid mõõdukas koguses ja sageduses ning langeda ei tasu laialt levinud vääruskumuste ohvriks.

Toitumisekspert toonitab, et süüa võib kõike, aga millegagi ei tasu üle pingutada. "Eesti inimeste toitumise peamine probleem on see, et see on tasakaalust väljas – me sööme liiga palju magusat ja lihatooteid, aga vähe köögivilju," ütleb Tagli Pitsi. "Ülekaal on ainult üks probleem valest toitumisest tingitud tagajärgede seas. Sa võid olla ülekaalus, ent samal ajal alatoitumuses – keha ei saa osa toitaineid vajalikus koguses ja organismis saavad normaalsed protsessid kahjustatud."

Mitmekesine, värske ja maitsev toit mõjutab soodsalt nii meie füüsilist kui ka vaimset tervist. Pitsi sõnul tuleb tervist toetaval toitumisel appi lihtne taldrikureegel: poole taldrikust peaksid moodustama köögiviljad, veerandi valgurikas toit ja ülejäänud veerandi lisand, näiteks tatar või kartul. Ta toob esile ka mõned laiemalt levinud müüdid, mis toitumisel eksiarvamusi tekitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles