Juhtkiri: aeg meenutada installatsioone

Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere kesklinn sai eile kauni jõulupuu. Jõulupuu ilu imetledes on aga siinsel rahval nüüd kombeks muu hulgas meenutada linnale kuulsust toonud installatsioone. Et näe ikka, mis oli. Installatsioonidest Keskväljakul on möödas aastaid, aga ikka on need meeles ja kõneks, mis tõestab, kuidas kunst võib inimest sügavuti puudutada, tekitada temas tundeid ja mõtteid, rõõmu ja vaimustust, aga ka pahameelt ja vihkamist.

Ehkki Keskväljakut kaunistavad jõuluajal juba aastaid taas ehterikkad metsakuused, jääme neid imetledes ometi lühemaks või pikemaks ajaks meenutama teoseid, mida käidi uudistamas igast Eesti otsast ja kaugemaltki, mille juures tegid pilti nii lapsed kui ka presidendid. Installatsioonid, mis tõstsid Rakvere korraks särava tähena maailmakaardile, on saanud ajalooks, aga nende hõrk erakordsus kestab mälestusena hinges igaühel, kes neid näinud.

Rakvere linn otsustas minna teist teed ja naasta vanale rajale. Eile sai püsti tänavune jõulunulg ning ilus aeg on alanud. Kui tubase kuusega on lihtne ja selle saab RMK äpi vahendusel tuua otse elektriliini alt – millalgi võetakse see sealt niikuinii maha –, siis linna kuusega on tiba keerulisem.

Tagasi üles