Lumetorm kogub hoogu

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Lumetorm möllab terve öö.
Lumetorm möllab terve öö. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaagentuuri prognoosi järgi levib esmaspäeva hilisõhtul lumesadu koos tuisuga Ida-Eestist lääne suunas ning tormihoiatuse järgi tugevneb põhja- ja loodetuul, mille puhangud ulatuvad sisealadel 12–15, rannikul kuni 18 meetrini sekundis.

Põhjarannikul ja Peipsi ääres ulatuvad põhja- ja kirdetuule puhangud 22 meetrini sekundis, vahendas päästeameti pressiesindaja. Ta lisas, et tugevneb ka lumesadu.

Päästeamet tuletab meelde, et liikluses tuleb olla erakordselt ettevaatlik ning valmistuma peab ka võimalikeks elektri- ja veekatkestusteks. Päästeamet soovitab vaadata üle ka kodused toidu- ja joogivarud, laadida telefonid ja akupangad ning tankida auto.

Päästeameti juhataja Erkki Põllu sõnul saab torm alguse hilisõhtul Ida-Eestist, kuid liigub ka lääne suunas, seega tuleb kindlasti olla valmis tormimurdudeks, teede sulgemiseks ja elektrikatkestusteks. "Minnes liiklusesse, tuleb varuda kindlasti rohkem aega, valida sobiv sõidukiirus ning hoiduda ohtlikest manöövritest, et jõuda sihtkohta turvaliselt," ütles Põld.

Kuidas valmistuda tormiks

Enne lumetormi tuleks varuda joogivett, toitu, patareisid ning küttepuid. Elektrikatkestuste juhuks tuleks laadida mobiiltelefon ja akupangad ning tankida auto.

Tormi ajal peaks vältima väljas liikumist. Õue minekuks riietudes tuleks arvestada, et tuul teeb ilma veel külmemaks. Tuulise ilmaga peaks panema selga rohkem riideid. Vältima peaks liikumist puude all, sest oksad võivad tugeva tuulega murduda.

Kui on võimalik, ei maksa sõita autoga, eriti kõrvalteedel. Hädavajaliku sõidu korral tuleks kaasa võtta laetud mobiiltelefon ja akupangad, lumelabidas, soojad riided ja soe jook. Teavet tuisu tõttu tekkinud takistustest sõiduteedel saab küsida telefonilt 1247.

Elektrikatkestustest tuleks teatada Elektrilevi rikketelefonil 1343, maha langenud liinidest häirekeskusesse telefonil 112. Inimvigastuste ning otsese ohu korral peaks helistama hädaabinumbril 112.

Elektrikatkestusest või ohtlikust olukorrast saab teada anda ka veebirakenduses MARU. Samuti saab sealt infot rikke likvideerimise prognoositava aja kohta.

Loetelu kodustest varudest leiab veebilehelt olevalmis.ee ning mobiilirakendusest "Ole valmis!". Mõlemast leiab ka käitumisjuhised erinevateks kriisiolukordadeks. Mobiilirakendust saab kasutada ka internetiühenduseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles