Rakvere ekstreemsportlane Kaspar Eevald läheb Everesti vallutama

Merly Raudla
Copy
Kaspar Eevald (vasakul) valmistub maailma kõrgeima mäe tippu vallutama.
Kaspar Eevald (vasakul) valmistub maailma kõrgeima mäe tippu vallutama. Foto: Karli Saul

Ekstreemsportlane ja mägironija Kaspar Eevald võtab eeloleval kevadel ette 55-päevase teekonna, et jõuda Everesti tippu. Selleks et eesmärk saaks täidetud, täidab ta mahukat treeninguplaani ja tegeleb hüpoksiatreeninguga ehk treenib keha vastupidavust hapnikupuuduse tingimustes.   

"Kõik, kes mind tunnevad, teavad, et kui mu mõte millelgi päriselt peatub, siis ma ei lõpeta enne, kui seatud eesmärk on täidetud," ütles Kaspar Eevald tulevase ekspeditsiooni esitlusel, mis toimus täna Tallinna teletornis sümboolsel kõrgusel – 21. korrusel. Eevald ongi enda sõnul jõudnud järjekordsesse haripunkti, kus seisab silmitsi seni oma kõige suurema ning ekstreemsema väljakutsega ronida maailma kõige kõrgema mäe Mount Everesti tippu.

Kaspar Eevaldi sõnul on Everesti tipus erakordselt madala õhurõhu tõttu vaid 30 protsenti hapnikku võrreldes selle õhuga, mida me Eestis merepinnal hingame. 8000 meetri kõrgusel algab seal niinimetatud surmatsoon, kus ekstreemse hapnikupuuduse tõttu lakkab inimese keha töötamast. Umbes samal kõrgusel lendavad näiteks pikamaalennukid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles