Ametnik probleemsetest elanikest: valla käed jäävad lühikeseks

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Tapa valla haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ene Augasmägi tunnistas, et omavalitsusel sisuliselt puuduvad vahendid kriminaalse käitumisega inimeste ohjeldamiseks.
Tapa valla haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ene Augasmägi tunnistas, et omavalitsusel sisuliselt puuduvad vahendid kriminaalse käitumisega inimeste ohjeldamiseks. Foto: Andres Tohver

Selle nädala alguses toimus Tamsalus Sääsel verise tagajärjega peretüli, kus üheks osaliseks oli varem korduvalt kriminaalkorras karistatud mees. Tapa valla haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ene Augasmägi tunnistas, et omavalitsusel sisuliselt puuduvad võimalused retsidiivse käitumisega inimesi jälgida ning ohjeldada.

"Kui inimene vabaneb kinnipidamiskohast, siis saab omavalitsuse esindaja teda nõustada ja vajadusel teda aidata erinevate toetuste ja teenustega," lausus Augasmägi. "Aga omavalitsusel ei ole võimalik ja õigus inimesi ja nende käitumist jälgida. Meil on võimalik inimest toetada tugiisikuga, kes teda suunab ning on talle toeks, kuid ainult sel juhul, kui isik seda teenust ise soovib."

Ka pole omavalitsusel täpset ülevaadet oma territooriumil elavatest kriminaalse taustaga inimestest ja nende käitumisest pärast vabanemist. "Meil ei ole õigust koguda nimekirju, kus kirjas, kes võiksid ohtlikud olla," lausus Ene Augasmägi. "Kinnipidamiskohast tulnud isikutele tuleb anda uus võimalus ehitada üles oma elu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles