Nädala kaja: usundiõpetus koolidesse? Miks mitte!

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Marianne Loorents

Neljapäeval teatas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma Tallinna toomkirikus oma advendikõnes petitsiooni algatamisest usundiõpetuse kohustuslikuks õppeaineks muutmiseks. Usuleigetele eestlastele mõjub selline avaldus kui punane rätik. Sõnad «usk», «kohustuslikkus» ja «kooliharidus» ei näi justkui kokku kuuluvat. Või siiski?

Olen ristitud ja leeritatud, kuid aktiivselt kirikus ei käi. Ristimisest mul oma tolle ea iseärasuste tõttu mälestusi ei ole, leeris käisin aga üliõpilasena Tartus elades vabatahtlikult. Kirik oli kodu kõrval ja mul olid parasjagu need õhtud, kui leeritunnid toimusid, vabad. Otsustasin kohe, et kui asja sisu on mulle vastuvõtmatu, jätan pooleli.

Aga ei jätnud. Leeritunnid olid tänaseks meie seast lahkunud õpetaja Urmas Petti juhendamisel nagu ajalootunnid. Nagu muinasjutu jutustamine. Sest mida muud religioon meile pakub kui lugusid, muinasjutte ja tõlgendamisvõimalusi. Lihtsalt üht vaatenurka, kuidas võiks inimene maailmaga suhestuda ning oma koha siin päikese all leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles