Sagedased elektrikatkestused nörritavad elanikke ja lõhuvad kodumasinaid

Merly Raudla
Copy
Ulvi Koov peab iga päev šoti mägiveistele ämbritega vett tassima, sest jooturid läksid elektrikatkestuse tõttu katki.
Ulvi Koov peab iga päev šoti mägiveistele ämbritega vett tassima, sest jooturid läksid elektrikatkestuse tõttu katki. Foto: Marianne Loorents

1960. aastate alguses Eestis maakodudesse jõudnud elekter on praeguseks pea igas majapidamises asendamatu abimees, milleta elu põhimõtteliselt seisab. Õhtu või paar on isegi põnev ja tore perega küünlavalgel lauamänge mängida, aga kui elektrita kaob loomakarja joogivesi ning voolu kõikumise tõttu lähevad rivist välja kodumasinad, on asi toredusest kaugel.


Maalilises Lahemaa rahvuspargis Võhma külas elaval perekond Pärnal on üle 200 lihaveise, kelle jooturid töötavad elektriga. Kui vool läheb ära, siis loom harjumuspäraselt juua ei saa. Sellist karja ei jooda ka ämbritega vett vedades. Juba üks lehm joob 50–70 liitrit vett päevas. Perenaise Diana Pärna sõnul saab lihaveis kuni 12 tundi veeta hakkama. Kui pererahvas teaks ette, kaua katkestus kestab, oleks generaatori vedu kahe eri asulas paikneva lauda vahel lihtsam organiseerida. Diana Pärna nimetabki peamiseks mureks infosulus olemist. Kui pärast elektrikatkestuse algust tuleks sõnum enam-vähem tõese infoga, oleks parem tööd kavandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles