Vaade: kõige olulisem teema jõulude ajal

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Marianne Loorents

Pealkirjaks olev mõte ei ole tegelikult minu oma, selle ütles välja siseminister Lauri Läänemets eilsel valitsuse pressikonverentsil, kui rääkis kurvast tõsiasjast, et paljudele Eesti peredele ei ole jõulud ilus rahu-, vaid kodusõja aeg. Ilustamata tähendab see seda, et paljudes kodudes keeratakse pikkade pühade saabudes kork pudelilt ning tekkivaid arusaamatusi hakatakse lahendama rusikate või terariistade abil.

Statistika on nukker: kui tavaliselt saab politsei 30–40 koduvägivallaga seotud väljakutset ööpäevas, siis jõulupühade ajal nende arv kahekordistub, aastavahetusel aga suisa kolmekordistub. Siseminister kutsus oma sõnavõtus kõiki inimesi üles märkama ning vajadusel sekkuma ja abi kutsuma. Tõsi, üsna lihtne on märgata otsest füüsilist vägivalda, kuulda kisa või lärmi naaberkorterist. Aga vägivald võib olla ka hääletu ning seda on juba oluliselt raskem tähele panna.

Kõige enam saavad teineteise aitamiseks ära teha lähedased. Jõulude ajal käiakse külas sugulastel, ka nendel, keda muidu iga päev või iga nädal ei kohtagi. Kindlasti on võimalik täiskasvanute või laste käitumises tähele panna märke, mis ei ole ühele harmoonilisele pereelule omased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles