Mida jõululaual järele jäänud toidukraamiga ette võtta?

Kärt Devaney
Copy
Järelejäänud road saavad loomingulisel lähenemisel uueks maitsvaks ampsuks.
Järelejäänud road saavad loomingulisel lähenemisel uueks maitsvaks ampsuks. Foto: Allar Jõe

Jõuludega käivad ikka kaasas koosviibimised, milleks tõmmatakse kokandusarsenalist välja vanavanemate klassikalised kullavaramusse kuuluvad retseptid, lisaks jõuavad nii mõnelgi pool lauale uutest toidutrendidest kantud kulinaarsed katsetused. Hoolt ja armastust saab lähedastele toidu kaudu pakkuda mõlemal moel, ent küllusliku peolauaga käivad paratamatult kaasas järelejäänud road ja rüppe vajunud käed, mis head kraami minema viskama ei tõuse. Neile, kel lihtsalt ülessoojendatud praest isu täis, pakume mõne nipi, mis ka esimese jõulupüha lõunalauale värskust pakuksid.

Võsul asuva restorani Wöse peakokk Allar Jõe räägib toidust kirglikult. «Ka väga lihtsast asjast saab teha kerge vaevaga gurmeetundega toitu. Lihtsalt nippe on vaja natukene ja loomingulist lähenemist,» lausub Jõe. Tema esmane soovitus on jõuluoste tehes pista korvi ka paar pakki kvaliteetset pärmi-lehttainast. Nimelt saab selle abil jõulupeojärgsel hommikul lauale sättida värsked pirukad, mille täidiseks näiteks allesjäänud hapukapsas. «Võib struudliks ka teha – tainas natuke laiemaks rullida, kapsas vahele ja ehk mõned verivorstitükid ka. Väga mõnus jääb,» annab Allar Jõe nõu.

Pirukasõpradel soovitab kokk järelejäänud toidule üleüldse avatud meelega läheneda. Sama hästi nagu praekapsas, passib pirukatäidiseks nii seenesalat kui ka näiteks segu, mille saab siis, kui singivalikust kreem valmistada. «No näiteks lased blendris kokku singid koos toorjuustu ja rukolaga, pärast lisad krõbedaid peekonitükke. See on väga hea mahlane pirukatäidis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles