Advokaat: platvormid esitavad tuluandmeid 2000 eurost või 30 tehingust

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Eestis tegutsevad tasulised veebi- või rakendusepõhised platvormid peavad jaanuaris esitama maksuametile nende vahendusel tegutsenud inimeste ja ettevõtete kohta andmed siis, kui füüsiline või juriidiline isik on sel aastal platvormi vahendusel sõlminud rohkem kui 30 müügitehingut ning tehingutest saadud kogusumma ületab 2000 eurot.

"Kui inimene on müünud veebiplatvormi vahendusel jalgratta väärtusega 2500 eurot, peab platvorm edastama teavet maksuametile. Kui eraldi tehingutena müüakse 30 riideeset, esitab platvorm vastavad andmed maksuametile sõltumata summast," tõi näite advokaadibüroo Hedman vandeadvokaat Toomas Seppel ning lisas, et ostu-müügitehingute raha pidi liikuma läbi platvormi. Seetõttu näiteks Facebook Marketplace‘i keskkonnas tehtud tehingute kohta andmed maksuametisse ei liigu.

Platvormi aruandekohustus ei vabasta aga isikut kohustusest platvormi vahendusel teenitud tulu igal aastal deklareerida – platvormi aruanne võimaldab maksuametil isiku deklareeritud tulude õigsust kontrollida. Seppeli sõnul kasutab maksuamet seejuures edaspidi suure tõenäosusega platvormidelt kogutud andmeid ka eraisikute tuludeklaratsioonide eeltäitmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles