Tauno Toompuu: universumi saladus peitub inimeseks olemises

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Kella 16 alanud jumalateenistusele oli kogunenud tublisti üle 100 inimese.
Kella 16 alanud jumalateenistusele oli kogunenud tublisti üle 100 inimese. Foto: Siim Mihailov

Jõululaupäeval toimub Rakvere Kolmainu kirikus neli teenistust. Koguduse õpetaja Tauno Toompuu ütles oma jutluses, et ennast universumiga kõrvutades võime kalduda nihilismi ja teinekord on mõistlik ennast lasta kanda ka mõnel müsteeriumil.

Koguduse õpetaja Tauno Toompuu rääkis sellest, et kui kirikust välja minna ja taevasse vaadata, siis avaneb meile pisike vaade kogu universumist. Galaktikas võib olla miljardeid tähti ja kirikuõpetaja sõnul võib selliseid universumeid veel olla. "Ja keegi ei tea, kui kaugele see kõik ulatub," lausus Toompuu.

"Me saame kogeda oma väiksust selle suuruse ees ja langeda nihilismi, soovides, et ka meil võiks olla selles kõiksuses üks koht. Teisalt võime imetluse ja imestuse kaudu leida usu jumalusse, mis on midagi suuremat. Looja, kes on kõige selle taga ja annab kõigele sellele mõtte. Et kõik on maailmas mõttekas ja tähendusrikas. On ka kolmas variant, kus ei peagi mõistma selle kõige olemust. Seda, kust tulevad füüsikaseadused ja miks me inimestena üldse siin oleme," jutlustas kirikuõpetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles