Juhtkiri: ka poemüüja on inimene

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Jõululaupäeval on inimesed perekeskis. Süüakse head-paremat, jagatakse kingipakke ja tuntakse lähedastest rõõmu. Aga kui lähedane peab ametit, mis eeldab tööl olemist, siis on rõõm kasin. Päästjad, politseinikud ja kiirabiarstid ei saa vaba päeva võtta, sest õnnetus ei hüüa tulles ning vajadus kellelegi appi tõtata ei hooli riigipühast. Selle üle aga, kas näiteks poemüüjad peaksid töötama ka jõululaupäeval, võib arutleda küll.

Iseenesest piisaks, kui Rakvere-suuruses linnas töötaks pühade ajal vaid üks nii-öelda valvepood, aga kuidas peaks see turumajanduse olukorras välja nägema ja mil moel sellist asja korraldada? Kui üks konkurentidest avab uksed, hakkab teine kohe raha lugema ja nuputama, kui palju kõlisevat nüüd naabrile viiakse. Oleks mõeldav, et kaupmehed sõlmiksid hea tava kokkuleppe põhimõttel, et ka poemüüja on inimene ning kellelgi ei käi üle jõu osta toidukraam paar päeva varem.

Olümpiavõitja Erki Nool on meenutanud, kuidas ta omal ajal jõululaupäeval trenni vihtus, peas tiksumas mõte, et äkki konkurendid sel päeval ei treeni ja ta saab selle arvelt eelise. Eks eraettevõtlusega ole lood sarnased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles