Mälestus kadunud mäest ärkab kodukandis suure rüiuvaibana

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Tekstiilikunstnik Maryliis Tein­feldt-Grins laseb koos usinate kudujatega sõrmedel käia, et valmiks suur rüiutehnikas mälu- ja mälestusvaip.
Tekstiilikunstnik Maryliis Tein­feldt-Grins laseb koos usinate kudujatega sõrmedel käia, et valmiks suur rüiutehnikas mälu- ja mälestusvaip. Foto: Marianne Loorents

Ridakülast pärit tekstiilikunstnik Maryliis Teinfeldt-Grins on tulnud kodukanti, et elustada mälestus kadunud mäest ja kunagisest saja suitsuga Koplimetsa külast. Rahva ühistööna valmib suur rüiuvaip.

Kadrina rahvamaja aknad helendavad õhtupimeduses. Uks kriuksatab. Kopsin saapad lumest puhtaks ja astun tuppa, kus üle kahe pika laua laiuvad ruudulised kangapaanid ning kõrguvad värviliste lõngajuppide kuhjad. Vaibakonksud välguvad.

Siin taassünnib mälestus kadunud mäest, Niinemäest, mille asemel sinetab karjäärijärv. «Kes mäletab viimasena? Kes mäletab paremini?» – nii kõlab vaibaprojekti pealkiri. Selles saavad uue hingamise ajajärve vajunud mägi ning kunagine Koplimetsa küla, saja suitsuga käsitööliste küla, mis asus praeguse Ridaküla alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles