Käibemaksutõus puudutab rahakotti hiilivalt

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Grossi Toidukaupade jaeketile tähendab otsus hindu mitte tõsta umbes 400 000 euro suurust lisakulu kuus.
Grossi Toidukaupade jaeketile tähendab otsus hindu mitte tõsta umbes 400 000 euro suurust lisakulu kuus. Foto: Marianne Loorents

Käibemaksutõusu märkab tarbija ilmselt alles kuu lõpus, kui selgub, et rahakotti on alles jäänud tavapärasest vähem raha. Jaemüüjad tõstavad hindu järk-järgult, ja kui suure osa hindade kerkimisest moodustab käibemaksutõusus ning kui suure üleüldine hinnatõus, teavad ilmselt vaid müügifirmade omanikud.

Käibemaksu 10-protsendiline ehk kahe protsendipunkti suurune tõus tähendab seda, et 100-eurone ostukorv kallineb 1,66 eurot. Kuna aga alates 1. jaanuarist tõusid ka mõned aktsiisid ning valitseb üleüldine hinnatõus, on väga raske öelda, kui palju mõjutab maksude tõus ostukorvi hinda tegelikult.

Kaubanduskeskustes valitses 2. jaanuari hommikul suhteline vaikus, mis on aastavahetusele järgnevale ajale loomulik. Need külastajad, kes soostusid Virumaa Teatajale paar lauset kommentaariks ütlema, laususid, et otseselt ei muutunud nende jaoks midagi: süüa peab ikka ostma ja nagunii valitakse eeskätt neid tooteid, mis müügis soodushinnaga. Üks suitsumees teadis konkreetselt öelda, et tema varem 5.10 maksnud sigaretipakk maksis nüüd 5.19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles