Üks tegu ütleb rohkem kui tuhat sõna

Sven Hõbemägi
, Lääne-Viru Omavalitsuste Liit, tegevdirektor
Copy
Sven Hõbemägi.
Sven Hõbemägi. Foto: Ain Liiva

Öeldakse, et tegijaid tunned tegudest. Vaadates tagasi lõppenud aastale, tekib üha rohkem tunne, et see tuntud väljend ongi alguse saanud Lääne-Virumaalt, sest uusi algatusi tõi möödunud aasta rohkem kui küll ning seda väga paljudes valdkondades.

Mida siis meie maakonna tublid tegijad seekord korda saatsid? Asjata ei öelda, et maakonna ja Eesti identiteeti hoiavad muu hulgas meie rahvakultuur ning kultuur tervikuna, ja nii toimus meie noorte kultuurivedurite Triinu Siku ja Egert Eenmaa eestvedamisel ca 1000 rahvatantsija osavõtul möödunud suvel Rakvere Vallimäe vabaõhukeskuses Virumaa tantsupidu «Mängu ilu», mis oli ju ka suur peaproov Tallinnas toimunud XIII noorte laulu- ja tantsupeole.

Naljaga pooleks võib öelda, et kui tantsud olid tantsitud, sai eestlastele kohaselt lõõgastuda saunas. Nimelt sai Kadrina Saunaklubi eestvedamisel meie maakonnast alguse üleriigiline saunaaasta ning üle Eesti oli saunahuvilistel võimalik võtta osa enam kui 160-st saunaga seotud ettevõtmisest ehk hüva leili.

Aga kui erinevatest ägedatest liikumisvõimalustest meie maakonnas veel liiga vähe on, siis nüüd saab ennast ka proovile panna Rakvere spordikeskuses avatud Eesti esimesel standardiseeritud kiirusronimisseinal. Ja kuna rohkem on uhkem (muuhulgas ka tervislikum), rajati Sõmeru alevikku uus teenindushoone, kus enda tervisest lugu pidavad inimesed võivad laenutada spordiinventari, ennast treeninguks ette valmistada jne.

Olles muu hulgas treener, saan ma väita, et peale keha peab vormis olema vaim, ning suure rõõmuga võin tõdeda, et vaimu turgutamiseks tekkis meil lõppenud aastal samuti suurepäraseid võimalusi, kui Viru-Nigula pastoraadi õuel sealse hariduse seltsi eestvedamisel toodi augustis lavale keelemehe ja literaadi Otto Wilhelm Masingu 260. sünniaastapäevaks näidend «OTTÕ», mille kirjutas ja lavastas Rakvere teatri näitleja Jaune Kimmel. Sõna otseses mõttes said kõik huvilised ise käed külge panna aga Lääne-Virumaa keskraamatukogus avatud tehnoloogiatoas, kus jagub tegevust nii suurtele kui ka väikestele. Kõige selle kulminatsiooniks avati maakonnakeskuses ka uhiuus haridustempel ehk Rakvere riigigümnaasium, mis pakub meie noortele veelgi paremaid ja kaasaegsemaid võimalusi omandada keskharidus.

Kuid alati ei pea ju ehitama uut hoonet, vaid saab renoveerida ajaloohõngulise ehitise. Lõppenud aastal läbis uuenduskuuri Jäneda aidahoone, kui taastati selle 160-aastase hoone väärikus.

Kuid alati ei pea ju ehitama uut hoonet, vaid saab renoveerida ajaloohõngulise ehitise. Lõppenud aastal läbis uuenduskuuri Jäneda aidahoone, kui taastati selle 160-aastase hoone väärikus. Aasta lõpus said aga meie maakonna hüljatud kiisud ja kutsud endale kaua oodatud uue hoone, mis pakub paremaid võimalusi kodu ootavatele lemmikutele ja ka neid hooldavatele inimestele.

Kui eelmainitud tegusid saab nimetada ühistegudeks, siis lõppenud aasta tõi meile samuti tegijaid, kelle selja taga oli kindlasti tugitiim, nagu spordis öeldakse, kuid kelle sooritus oli individuaalne.

Ja kui kõik ausalt ära rääkida, nagu Agu Sihvka ütles, siis ka meie maakonna tegijate individuaalsed sooritused olid kulda väärt. Nii kullati üle meie maakonna haridusvaldkond, kui Eesti aasta gümnaasiumiõpetajaks valiti Rakvere riigigümnaasiumi füüsikaõpetaja Raimo Maasik ja Austriast sõitis grand prix’ga koju noor pianist Annika Aruvainu, kes Viini rahvusvahelisel pianistide konkursil võitis oma vanuserühmas esikoha.

«Meie maakonnas toimus lõppenud aastal väga palju huvitavat ning tegijad ja nende teod ei piirdu siin loos mainituga.»

Kuid mitte vähem kirka tulemusega ei saanud hakkama Raigo Roots, kes Saksamaalt Düsseldorfist vigastatud sõjameeste rahvusvahelistelt Invictuse mängudelt tõi kettaheites koju hõbemedali. Meie maakonnast on sirgunud ju palju vägevaid ning üheks nendest oli vägilane Georg Lurich, kelle auks korraldas maadlustreener Marger Pormann rahvusvahelise maadlusvõistluse. Kultuurivaldkonnas aga seadis kunstnik Teet Suur üles oma juubelinäituse «Suur autor I Teet» ning galerist ja kolumnist Raivo Riim sai lõpuks ka oma riimid kaante vahele, kui avaldas enda 20 aasta jooksul Virumaa Teatajas ilmunud arvamuslood teosena «Riimi riimid». Hea on muidugi lõpetada taas tervise teemal, kuna Võsu perearst Angela Reimal otsustas perearstiteenuse osutamiseks ehitada Võsule uhiuue perearstikeskuse.

Meie maakonnas toimus lõppenud aastal väga palju huvitavat ning tegijad ja nende teod ei piirdu siin loos mainituga. Selles kirjatükis nimetatud eestvedajad ja nende teod esitati aga lõppenud aasta uute algatustena Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu (VIROL) ja Virumaa Teataja ühisele aasta teo konkursile. Kui sa pole veel enda lemmikuid välja valinud, siis saad seda teha veel kuni 7. jaanuarini VIROL-i kodulehel https://www.virol.ee/aasta-tegu.

On suur au ja rõõm elada tegijate maakonnas, kus sõnadele ka päriselt teod järgnevad. Soovin kõigile uueks aastaks palju õnnestumisi ning kordaminekuid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles