Kolumn: must jaanuar

Martin Nõmm
, Tartu ülikooli doktorant
Copy
Martin Nõmm.
Martin Nõmm. Foto: Erakogu

Inglise filminäitleja Florence Pugh kurtis hiljaaegu, et temal on maailma kõige halvem sünnikuupäev. Nimelt on ta sündinud 3. jaanuaril ja see olla täpselt selline päev, mil kõigil on pidutsemisest küllalt saanud. Pugh’ mure on sarnane kõigi nende omaga, kelle sünnipäev jõuludele liiga lähedale satub – mida sa ikka oma peoga õiendad, kui kõigil on niikuinii iga nädalavahetus muuga hõivatud.

Jaanuar on omakorda tühermaa, justkui kokkulepitult. Mujal muidugi pidustused alles algavad, mitte ainult neil, kes Juliuse kalendri järgi siis jõule tähistavad. Mõnel pool saavad lapsed alles kolmekuningapäeval kätte oma kingitused, korraldatakse paraade ja uude aastasse jätkub rõõmu veel mõneks ajaks. Usuleigele rahvale jääb see ilmselt võõraks, aga sel on ka oma loogika, et pimedasse aega on palju pühasid kokku korjatud.

Üks ameeriklane imestas, et Eestis leidub ainult üksikuid küünlapoode. USA-s on küünalde põletamine lausa elustiil ja neid jätkub iga tuju ja sündmuse jaoks. Sealsed meistrid on suutnud leiutada isegi ketšupi- ja piparkoogilõhnalised küünlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles