Šaakalid pole end Lääne-Viru jahimeestele näidanud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Siin-seal on šaakalit nähtud ka sisemaal – see loom jäi koos harakatega kaamera ette Tartumaal.
Siin-seal on šaakalit nähtud ka sisemaal – see loom jäi koos harakatega kaamera ette Tartumaal. Foto: Endel Pendin

Kui kümme aastat tagasi hakkasid levima jutud, et šaakaleid on elamas nähtud juba ka Eestis, kuuldus õige pea ka väiteid, et neid on märgatud või kuuldud ulgumas Ida-Virumaal ja Lääne-Virumaal Lahemaa rahvuspargi rannikualal. Rakvere Jahindusklubi tegevjuht Jaan Villak ütles, et nüüd, aastaid hiljem, tuleb tõdeda: meie kandi jahimehed pole šaakalit oma silmaga ikka veel näinud.

"Ei ole ise näinud ja ei ole kuulnud, et keegi teine meie kandi jahimeestest oleks näinud," lausus Villak. "Eks talle meeldib vist ikka Lääne-Eesti ja sealne rannik. Võimalik, et ta on meilt läbi käinud, aga nähtud teda pole ja veel vähem kütitud."

Villak oletas, et soojematest piirkondadest pärit šaakalile paks lumi ja suured metsad ei meeldi, sest seal jääb tema toidulaud kasinaks. "Rannikul on kliima pehmem ja söökigi on tal seal rohkem," arutles jahimees. "Sisemaal mõjutavad šaakali levikut ka kindlasti "sõbrad" hundid, kellele šaakal on otsene konkurent. Hundid murravad šaakali lihtsalt maha, kui kätte saavad, nad ei salli endaga konkureerivaid liike."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles