Kliimaminister Michal: Aru-Lõuna alal olevast fosfori kogusest saaks toota 85 miljoni sõiduauto akud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aru-Lõuna karjääri killustiku purustamise ja sortimise sõlm. Tulevikus võidakse samast karjäärist kaevandada ka fosforiiti.
Aru-Lõuna karjääri killustiku purustamise ja sortimise sõlm. Tulevikus võidakse samast karjäärist kaevandada ka fosforiiti. Foto: Andres Tohver

Kliimaminister Kristen Michal andis neljapäevasel kabinetinõupidamisel valitsuse liikmetele ülevaate käimasolevatest uuringutest, mille eesmärk on kaardistada Eestis leiduvad kriitilised tulevikumaavarad. Jutuks tulid ka Lääne-Viru maapõues peituvad fosforiidivarud.

"Eesti geoloogiateenistus uurib põhjalikult meil leiduvaid varusid," rääkis Michal. "Kriitilise tähtsusega tulevikumaavaradest leidub meil haruldasi muldmetalle üheskoos fosforiidiga. Mitmesaja meetri sügavusel kristalses aluskorras on leitud veidi kuldagi, seda siiski vähem kui teisi metalle. Suure tõenäosusega on Eesti aluskorras samasugused maagistumisvööndid kui Soomes-Rootsis, aga sügavamal. Seni aga pole Eesti aluskorra potentsiaali piisavalt uuritud."

Minister selgitas, et geoloogiateenistuse hinnangul võib Eesti aluskorras olla esialgsetel andmetel umbes pool miljardit tonni rauamaaki, millel oleks tulevikus Eestile suur majanduslik potentsiaal, kui selle väärindamiseks on keskkonnahoidlik viis ning uuringud kinnitaksid kaasnevate metallide esinemist kasutuselevõtuks sobivas koguses. "Oleme uuringute käigus saanud esmast informatsiooni, millest on juba võimalik järeldada, et Eesti aluskorras leidub tõenäoliselt ka väärismetalle," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles