Maanteed muudab libedaks kiiresti muutuv temperatuur

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Libe tee on sageli olnud liiklusõnnetuse üheks põhjuseks. Nii näiteks ei saanud mõni päev tagasi Rakvere ringteel pidama poolhaagisega Volvo ja sõitis tagant sisse vasakpöördevõimalust oodanud prügiautole.
Libe tee on sageli olnud liiklusõnnetuse üheks põhjuseks. Nii näiteks ei saanud mõni päev tagasi Rakvere ringteel pidama poolhaagisega Volvo ja sõitis tagant sisse vasakpöördevõimalust oodanud prügiautole. Foto: Marianne Loorents

Tänavu on kuidagi eriti palju juhtunud liiklusõnnetusi, mille ühe põhjusena tuuakse esile libedus. Kas maanteed on libedamad kui eelmistel aastatel? Mis on selle põhjus? Rahapuudus või erakorraline ilm? Transpordiameti ida teehoiu osakonna juhataja Anti Palmi selgitab olukorda, rääkides muu hulgas, et temperatuuri suur kõikumine lühikese aja jooksul on libeduse tekke peamine põhjus.

Anti Palmi kõneles, et transpordiameti lepingupartneritest teehooldajad – ida regioonis on selleks näiteks Verston – lähtuvad teede seisunditaseme nõuetest ja mingit allahindlust tehtud pole ehk teehooldusmasinaid liigub riigiteedel sama palju kui varasematel aastatel.

​Küll aga tulevad mängu nüansid, eelkõige ilmaolud. "Kui teehoole oleks nii lihtne, et puistad soola maha mingi kindla tsükliga, siis seda ka tehtaks," ütles Palmi. "Paraku talv pakub meile erinevaid ilmastikunähtusi – lumi, tuul, tuisk. Ja tänavuse näite põhjal on  temperatuurid olnud vahemikus +5 … –25."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles