Toataimed vajavad poputust ja kaitset kahjurite eest

Kärt Devaney
Copy
Taimelamp aitab toataimedel pimeda aja paremini üle elada.
Taimelamp aitab toataimedel pimeda aja paremini üle elada. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Talvel kimbutavad kahjurid toataimi kõige rohkem, ning kui neid õigel ajal ei avastata, võib kahju olla suur ja taim rikutud või lausa hävinemas. Kahjurid võime koju tuua nii poest uute taimedega kui ka troopiliste viljadega. Seal nad siis arenevad ja paljunevad ning asuvad toataimedega maiustama. Uusi taimi ostes tasub seega hoolega vaadata, ega lehealustes osades leidu kasvuhoonekarilasi, kedriklesti või kilptäisid, ning kontrollida, ega lehekaenaldes varja end villtäid.

Internetis leidub nii aiagruppe kui ka kodulehti, kust kiiresti nõu saada, lisaks sobib pöörduda aiakeskustesse või lillepoodidesse, kus osatakse juba kindlale probleemile lahendust pakkuda.

MTÜ Aiakultuurikeskus juhataja Maia Simkin nentis, et ehkki igale kahjurile tuleb erinevalt läheneda, on olemas abinõu, millega saab algul suurema kahju ära hoida. Simkin soovitas osta lillepottidesse panemiseks liimpüünised, mis kahjurid potist kinni püüda aitavad. «Neid on olemas ka nunnusid, liblikakujulisi ja värvilisi. Näiteks väiksema poti jaoks piisab ühestainsastki ja nendelt on lihtsam kahjureid ära korjata,» selgitas Maia Simkin. Aiandus­spetsialist kõneles, et suuremate taimede tarvis, nagu toapalmid või ka floksid, on vaja rohkem kui üht püünist. «Need on sellised taimed, mida kahjurid väga armastavad, neile hakkavad väga hea meelega taimekahjurid külge ja neil tuleb hoolikamalt silma peal pidada,» rääkis Simkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles