Loodusmuuseumi asjatundjad annavad nõu: lindude toidulaud olgu lindudele sobilik

Kärt Devaney
Copy
Leevikesed on söögimajades sagedased külalised.
Leevikesed on söögimajades sagedased külalised. Foto: Margus Ansu

Põhjamaine talv on silmale ilus vaadata, kuid paljudele linnalindudele tähendab see kehva toidulauda. Kuigi linnas on lindude toidulaud üldiselt rikkalikum kui metsas, on meil võimalik loodusega side luua ja üks viis selleks on talvel lindude toitmine. Inimesed saavad nii lindude elu lihtsamaks teha, samas on aga tähtis meeles hoida, et teadmatusest võime kasu asemel hoopis kahju teha.

Nagu Eesti loodusmuuseumi näituselt «Puudega linn» teada saab, on linnud linnalooduse oluline osa. Põhitoiduseks taimeosi, putukaid ja tigusid süües osalevad nad loodusliku tasakaalu reguleerimises. Väiksemad linnud on oluliseks kõhutäiteks röövlindudele ja imetajatele. Talvisel ajal just eriti palju putukaid ja tigusid ringi ei liigu. Kui pakume lindudele toidumajakestes rasva ja seemneid, on loodus meile lähedal ning pekitükki nokkivad tihased pakuvad südantsoojendavat vaatepilti.

Eesti loodusmuuseumi zooloog Lennart Lennuk rõhutas, et toitmisega tuleb siiski piiri pidada. «Lindudele võib lisatoitu pakkuda mõõdukalt, nii säilib neil oskus loodusest toitu leida ka talvel. Veelinnud lisatoitu ei vaja ja see mõjub neile halvasti,» rääkis ta. Eesti loodusmuuseumi bioloog ja keskkonnahariduse osakonna juhataja Maria Metsaorg lisas, et nii jäävad veelinnud inimesest sõltuvaks ning ei lähe rändele. «Veelinde ähvardab paigale jäädes hukkumine. Veelindude toitmine on lubamatu,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles