Liikluskindlustuse ja kaskokindlustuse erinevused

Coop Pank AS
Copy
Foto: Coop Pank

Iga autojuht teab, et autol peab olemas olema kehtiv liikluskindlustus, et sõiduk tohiks liikluses osaleda. See tagab, et liiklusõnnetuse korral hüvitatakse kahjud, mis on tekitatud teistele isikutele või nende varale juhul, kui sina oled liiklusõnnetuse põhjustajaks.

Kindlasti on paljud autoomanikud teadlikud ka kaskokindlustusest. See ei ole küll kohustuslik, vaid vabatahtlik kindlustus. Sellegipoolest on see heaks võimaluseks oma isikliku, aga ka ettevõtte auto kindlustamiseks. Kuid mis vahe on kasko- ja liikluskindlustusel?

Kohustuslik liikluskindlustus

Kohustuslik liikluskindlustus on kindlustus, mis on seadusega nõutud igale sõidukile. Selle peamine eesmärk on katta kahjud, mis on põhjustatud teistele liiklejatele ja nende varale, kui on toimunud liiklusõnnetus.

See tähendab, et kui sa põhjustad liiklusõnnetuse, korvab kohustuslik liikluskindlustus teistele sinu poolt tekitatud kahjud. Seda tüüpi kindlustus ei kata siiski sinu enda sõiduki kahjustusi ega näiteks auto vargust. Kohustuslik liikluskindlustus ongi ette nähtud selleks, et õnnetuse põhjustaja suudaks hüvitada teistele tekitatud kahju.

Kaskokindlustus

Kaskokindlustus on vabatahtlik kindlustus, mis pakub laiemat kaitset kui liikluskindlustus. Erinevalt liikluskindlustusest, mis korvab ainult teistele tekitatud kahjud, katab kaskokindlustus ka sinu enda sõiduki kahjustused või kaotuse. Sõltumata sellest, kes kahju põhjustas.

Kaskokindlustus hüvitab kahjud, mis on põhjustatud liiklusõnnetustest, loodusõnnetustest, vandalismist, vargusest või muudest ootamatutest sündmustest. Kindlasti pole aga kõikide kindlustuspakkujate kaskokindlustuse lepingutingimused üks ühele samad. Seetõttu uuri alati, mida konkreetne kaskokindlustus hõlmab ning kas kindlustus katab ära kõik sinu jaoks vajalikud punktid.

Kaskokindlustus on oma hinna poolest kallim kui tavaline liikluskindlustus ning tasub eriti hoolikalt uurida, mis selle hinna taga peitub. Siinkohal ei soovita me vaadata mitte odavat hinda, vaid seda, mis tingimustel ja mis ootamatuste eest konkreetne kaskoleping sind ja sinu sõidukit kaitseb. Teinekord võib vaid 5 eurot kallim kuumakse tähendada oluliselt suuremat kaitset.

Millest sõltub liikluskindlustusmakse?

Liikluskindlustusmakse suurus sõltub kindlustusvõtja põhjustatud kahju ulatusest, mille hüvitamise kohustus tuleneb kindlustuslepingust. Ehk siis suuremad ja sagedasemad kahjujuhtumid toovad paraku kaasa ka kõrgema kindlustusmakse.

Kindlustusandjad kasutavad oma kindlustusmakse kujundamisel erinevaid metoodikaid, kuid tavaliselt võtavad need arvesse järgmisi tegureid:

  • kindlustatava riskiga seotud kindlustus- ja kahjuajalugu;

  • sõiduki kategooria ja selle mark ning mudel.

Samuti saab kindlustusmakse suuruse puhul määravaks sõiduki kasutusala. Tavalisest erinev ning üldjuhul ka kõrgem kindlustusmakse on näiteks taksodel, rendiautodel, õppe- ja alarmsõidukitel.

Paljude kindlustusandjate puhul mängib rolli ka see, kui pikaks perioodiks liikluskindlustus sõlmitakse. Mida pikema kindlustusperioodi valid, seda soodsam tuleb ka kindlustusmakse.

Millest sõltub kaskokindlustuse makse?

Kaskokindlustuse makse suurust mõjutavad sarnaselt liikluskindlustuselegi erinevad näitajad. Nendeks on sõiduki väärtus ja selle tüüp, kasutamise eesmärk, omaniku eelnev kahjuajalugu, erinevad lisakaitsed ja veel palju muudki. Kuid erinevalt liikluskindlustusest on kaskokindlustuse maksumuse puhul oluline roll mängida ka omavastutusel.

Nimelt on kaskokindlustuse omavastutuse näol tegemist summaga, mille kindlustatu peab kahjujuhtumi korral ise tasuma enne kindlustushüvitise saamist. See on kindlustuspoliisi osa, mis määrab kindlustatu osaluse kahjude katmiseks. Omavastutuse summa suurus võib varieeruda sõltuvalt kindlustuspoliisi tingimustest, aga tavaliselt on see 200 eurot. Samuti mõjutab omavastutuse suurus kindlustusmakse suurust. Üldjuhul on nii, et mida suurem on omavastutus, seda madalam on kindlustusmakse.

Küll aga pakuvad paljud kindlustusandjad osade õnnetusjuhtumite puhul nullhinnaga omavastutust. Peamiselt siis, kui esiklaasil on täke või kui maanteel juhtub õnnetus kokkupõrkel metsloomaga. Samas kuldreeglit siin pole ja kõiksõltub konkreetsest kindlustusandjast. Seega ole tähelepanelik ja loe enne kaskokindlustuse sõlmimist hoolikalt lepingutingimusi.

Miks tasub ettevõtte autodele kaskokindlustus teha?

Ettevõtte autodele kaskokindlustuse tegemine on oluline, sest see aitab vältida suuri kulutusi õnnetusjuhtumi korral.

Kaskokindlustus hüvitab ettevõttele sõiduki remondi- või asenduskulud, kui sõiduk saab kahjustada või see varastatakse. Asendusauto jaoks tuleb kaskokindlustuse lepingut sõlmides see valida eraldi lisakaitsena. Asendusauto on igati vajalik lisakaitse, kuna ettevõtte sõidukid on sageli olulised töövahendid, ilma milleta ei saa äritegevust jätkata.

Kaskokindlustus annab ettevõttele kindlustunde, et ootamatud kulud ei mõjuta selle jätkusuutlikkust. See on ka hea viis töötajate turvalisuse tagamiseks, sest kaskokindlustus hüvitab ka õnnetusjuhtumis vigastada saanud töötajate ravikulud.

Lisaks on kaskokindlustus kulutõhus investeering. Pikemas perspektiivis aitab see ettevõttel säästa raha, sest ei pea muretsema suurte kulude pärast sõiduki võimalike kahjude korral.

Vali liiklus- ja kaskokindlustus, mis vastab sinu vajadustele! Olgu see sinu isiklik auto või ettevõtte sõidukipark, Coop Pank pakub sulle personaalseid liiklus- ja kaskokindlustuse lahendusi. Täida vaid kaskokindlustuse taotlusvorm veebis, lisa juurde enda jaoks vajalikud kindlustuskaitsed ning tutvu hinnapakkumistega.

Ohutut liiklemist!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles